تشخیص سقط جنین با سونوگرافی
- انجام سونوگرافی واژینال می تواند سقط جنین را به صورت تقریبی مشخص نماید. بنابراین در صورتی که پزشکان بخواهند از سونوگرافی برای تشخیص سقط جنین استفاده نمایند، سونوگرافی واژینال را درخواست می نمایند. البته معمولاً این سونوگرافی زمانی درخواست می شود که پزشک علائم شایع سقط جنین را در فرد مشاهده نموده باشد. زیرا انجام سونوگرافی واژینال می تواند خطر سقط را افزایش دهد. به طور کلی این سونوگرافی می تواند به تشخیص موارد زیر کمک نماید.
- زمانی که کیسه بارداری فاقد جنین بوده و بزرگ تر از 6 میلی متر باشد.
- هنگامی که جنین ضربان قلب نداشته باشد؛ ولی بزرگ تر از 5 میلی متر باشد.
- زمانی که کیسه بارداری فاقد جنین باشد؛ اما سایز آن بزرگ تر از 16 میلی متر باشد.
- هنگامی که تنها در سونوگرافی اول ضربان قلب جنین شنیده شود؛ اما در سونوگرافی های بعدی جنین فاقد ضربان قلب باشد.
انواع روش های انجام سونوگرافی
دو نوع اصلی سونوگرافی جنین وجود دارد که شامل موارد زیر می باشد:
سونوگرافی ترانس واژینال
در این نوع سونوگرافی، مبدل درون واژن قرار می گیرد تا امواج صوتی را ارسال نموده و بازتاب ها را جمع آوری کند. در صورتی که سونوگرافی شکمی اطلاعات کافی را ارائه ندهد، ممکن است از این نوع سونوگرافی نیز استفاده شود.
سونوگرافی ترانس شکمی
این نوع تصویربرداری با حرکت دادن مبدل بر روی شکم انجام می شود. در طول سونوگرافی ترانس شکمی بر روی یک تخت قرار گرفته و باید شکم خود را در معرض دید قرار دهید. تکنسین یا سونوگرافیست ژل مخصوص را بر روی شکم شما اعمال می کند که باعث افزایش هدایت امواج صوتی و از بین بردن هوا بین پوست و مبدل می شود. سپس مبدل را بر روی شکم حرکت می دهد و امواج صوتی که از استخوان ها و سایر بافت ها منعکس می شود در مانیتور به تصاویر تبدیل می شوند.
بررسی سقط جنین با سونوگرافی
اتمام بارداری پیش از هفتهی بیستم را سقط ناخواستهی جنین میگویند. بیشتر سقط جنینهای ناخواسته به صورت تصادفی و به خاطر وجود مشکلات کروموزومی و ژنتیکی در تخمک لقاحیافته اتفاق میافتد. این نوع سقط عموماً در معاینات اولیهی بارداری توسط پزشک تشخیص داده میشود. در مواردی نیز تخمک لقاحیافته قبل از لانهگزینی در دیواره از بین میرود. و عادت ماهانه در زمان مقرر اتفاق خواهد افتاد که معمولاً به این حالت سقط جنین گفته نمیشود و زنان نیز متوجه این اتفاق نخواهند شد.
در سونوگرافی اوایل بارداری یعنی در سه ماهه اول، تشخیص بارداری اولیه از سقط فراموش شده برای متخصصین دشوار است. سقط فراموش شده به معنی پایان بارداری است که در آن جنین یا اصلاً تشکیل نشده یا رشد متوقف گردیده است. اما هنوز علائم واضحی از سقط مانند خونریزی واژینال یا لکه بینی، خارج شدن بافت از واژن و یا درد و گرفتگی در ناحیه شکم، کمر یا لگن به چشم نمیخورد.
اگر برای دیدن ضربان قلب زود باشد (کمتر از هفته 8 بارداری باشید)، پزشک ممکن است سطح هورمون بارداری (hCG) در خون شما را طی دو روز (۴۸ ساعت) کنترل کند. اگر سطح هورمون hCG به میزان معمول افزایش نیابد (حدود دوبرابر)، علامت این است که بارداری به پایان رسیده است. معمولاً ممکن است یک هفته بعد از سونوگرافی قبلی، توصیه شود تا سونوگرافی به منظور پیگیری روند بارداری انجام شود.
عوامل افزایشدهنده خطر سقط جنین
- افزایش تعداد بارداریهای یک زن
- افزایش سن مادر
- افزایش سن پدر
- حاملگی مجدد با فاصله 3 ماه بعد از تولد یک نوزاد زنده
- داشتن سابقه سقط یا مرده زایی در حاملگیهای قبلی
- داشتن سابقه تولد نوزاد مبتلا به نقایص جنینی.
در موارد زیر نیز خطر سقط جنین بالاتر خواهد بود:
- استفاده از سیگار بیشتر از ۱۴ عدد در روز احتمال سقط جنین را بالاتر میبرد.
- نوشیدن حتی ۴ واحد الکل در هفته ریسک سقط جنین را در شما بالاتر میبرد.
- استفاده از داروهای روانگردان.
- با کم کردن وزن، میتوانید احتمال خطر سقط جنین را کمتر نمایید.
- وجود ناهنجاری در رحم (مثل بد شکلی مادرزادی) و یا ضعیف بودن گردن رحم.
- داشتن شرایط خاص پزشکی مانند لوپوس و یا سندرم آنتی فسفولیپید.
- بیماری قند که به خوبی کنترل نشده است.
آیا تشخیص سقط جنین با سونوگرافی امکان پذیر؟
انجام سونوگرافی واژینال می تواند سقط جنین را به صورت تقریبی مشخص نماید. بنابراین در صورتی که پزشکان بخواهند از سونوگرافی برای تشخیص سقط جنین استفاده نمایند، سونوگرافی واژینال را درخواست می نمایند. البته معمولا این سونوگرافی زمانی درخواست می شود که پزشک علائم شایع سقط جنین را در فرد مشاهده نموده باشد. زیرا انجام سونوگرافی واژینال می تواند خطر سقط را افزایش دهد. به طور کلی این سونوگرافی می تواند به تشخیص موارد زیر کمک نماید.
- زمانی که کیسه بارداری فاقد جنین بوده و بزرگ تر از 6 میلی متر باشد.
- هنگامی که جنین ضربان قلب نداشته باشد ولی بزرگ تر از 5 میلی متر باشد.
- زمانی که کیسه بارداری فاقد جنین باشد، اما سایز آن بزرگ تر از 16 میلی متر باشد.
- هنگامی که تنها در سونوگرافی اول ضربان قلب جنین شنیده شود. اما در سونوگرافی های بعدی جنین فاقد ضربان قلب باشد.
تشخیص سقط جنین با سونوگرافی امکان پذیر؟
با این وجود ممکن است برداشت اشتباه شما از یکی از جملات یا پاراگراف های این متن موجب آسیب های روحی و جسمی به شما شود. لذا پیشنهاد می شود صرف مطالعه این مقاله یا هر نوشته دیگر پزشکی در فضای مجازی ملاک تصمیم گیری و اقدام شما قرار نگیرد و در مواردی که امکان تشخیص درست را ندارید از مشاوره های یک پزشک متخصص بهره بگیرید.
میزان سقط جنین
از هر ۷ حاملگی یکی از آنها با سقط جنین خاتمه مییابد. حتی گاهی بیشتر از این میزان هم ممکن است باشد؛ زیرا گاهی در حالی که هنوز متوجه بارداری خود نشدهاید، ممکن است سقط جنین داشته باشید. این حالت در مراحل اولیه بارداری اتفاق میافتد که هنوز پریودتان عقب نیفتاده است. تعداد زیادی از خانمهایی که سقط جنین را تجربه کردهاند، بعداً میتوانند بارداری موفقیتآمیزی داشته باشند. از هر ۱۰۰ خانم، ۱ نفر ممکن است ۳ سقط یا بیشتر را تجربه کند.
سونوگرافی باعث سقط جنین میشود؟
سونوگرافی واژینال (Vaginal Ultrasound) بارداری یکی از دقیق ترین روش های تشخیصی است که در دوران بارداری اطلاعات مفیدی از وضعیت جفت و جنین در اختیار پزشک می گذارد. البته باید در بهترین زمان سونوگرافی واژینال این آزمایش را انجام دهید. به دلیل اینکه در هنگام سونوگرافی واژینال دستگاه پروب سونوگرافی وارد واژن می شود، بسیاری از بانوان باردار نگران هستند که آیا سونوگرافی داخلی برای جنین ضرر دارد یا خیر؟ این نگرانی طبیعی است. چرا که پروب سونوگرافی (Ultrasound Probe) از دهانه رحم گذشته و وارد بخش واژن می شود. اما باید گفت:
خیالتان راحت باشد چرا که سونوگرافی واژینال هیچگونه خطری برای جنین نداشته و تا به امروز نیز هیچ مطالعه پزشکی ارتباط سونوگرافی با سقط جنین یا خطر سقط جنین با سونوگرافی واژینال را تائید نکرده است.
چه زمان برای تشخیص حامگی پوچ باید سونوگرافی کرد ؟
به طور کلی در هفته های 6-7 حاملگی در سونوگرافی باید وجود ساک حاملگی و جنین دارای ضربان قلب مشخص شود . در بارداری پوچ ساک حاملگی در محل مناسب در داخل حفره رحم دیده می شود. ولی جنین در آن ایجاد نشده است و لذا متخصص رادیولوژی فقط وجود ساک حاملگی را گزارش می کند .